Dagens uppgift - Kofaktorer

Hej bloggen!
 
Idag fick jag en liten teoriuppgift angående zymen jag snackade om igår. Det finns nämligen många typer av zymer och dessa kan inte fungera utan hjälp av en hjälpfaktor. Tänk till exempel om man ska göra en sockerkaka (som jag berättade om igår) och sen lägger in smeten i ugnen utan att ha en form - ja då blir det ingen fin kaka. Men har man en speciell form man lägger in smeten i innan den gräddas i ugnen - ja då får man en fin kaka! Man kan se ugnsformen som en sån där hjälp-faktor till zymen.

Min uppgift var i allafall att ta reda på olika typer av hjälpfaktorer, eller ko-faktorer som det kallas, som zymer kan använda. De jag kom att tänka på direkt var följande:
 
* Spenor (utan den faktorn får man ingen mjölk)
* Bjällra (utan den faktorn hör man inte kon när den går i hagen)
* Horn (utan den faktorn kan inte kon skydda sig om den blir attackerad)
* En sån där gul lapp på örat (utan den har kon ingen identitet)
 
Har ni förslag på ko-faktorer som jag kan tänkas ha glömt? Skriv här! :)
 
Här är en ko, men den saknar vissa ko-faktorer som ni ser! Den hade därför kanske inte fungerat som en zym.

/xoxo Partyboy

Vad har jag gett mig in på... :S

Hej bloggen!

Ni undrar säkert varför jag inte har bloggat på länge - men det beror på att jag slängts in i något som kallas för semi-arbetsliv! Jag sitter nämligen på ett biolabb. Inte där man tittar på film - eller jo, jag gör det emellanåt också faktiskt när läraren inte ser :pPPppPP - nej, men inte ett filmlabb utan man håller på med typ celler och sånt. Nu tänker ni säkert att jag är en rånare eller mördare som sitter inlåst i en fängelsecell, men det är inte helt sant (även fast man kan tro det om man tittar på mig). Celler är sånt som vi är uppbyggda av (se wikipedia) och gör att vi lever. Utan dom är vi döda. Vi lever för att våra celler inte har brist på syre eller glukos - så tacka era celler innan ni går och lägger ikväll för att att de gör så att ni lever och kan läsa min blogg!
 
De här cellerna kan producera något som kallas för zymer, eller i mitt fall är det bara en zym, som jag fortfarande inte begripit mig på, men den kan i alla fall göra om en sak till en annan sak. Tänk er te.x att man lägger in en sockerkakssmet i ugnen och sen blir den från smetform till en sockerkaka. Då kan man tänka sig att Ugnen fungerar som en zym! Den hjälper smeten att bli en färdig kaka så att säga. Den här zymen använder dock inte någon smet och gör om den till en kaka, utan den använder något som kallas för ekyl. Jag har lärt mig att min zym gör om en mol ekyl till en annan mol ekyl. Nu undrar ni säkert "vad är en mol för något?". Om man läst lite kemi så vet man att en mol är ett mängdmått. Typ som ett "dussin", ett "tjog" eller "handfull", fast en "mol" är en definerad mängd som är kopplat till avocadotalet (http://en.wikipedia.org/wiki/Mole_%28unit%29). Jag har försökt googla på vad en ekyl är för något, men jag är helt lost alltså...
 
Än så länge försöker jag söka lite på internet och hitta vad en zym egentligen är för något. Har hittat en länk som säger att det är något star wars relaterat, men vad vet jag - jag har inte sett Star Wars sen jag va typ 9 år :(
(http://starwars.wikia.com/wiki/Zym)
 
Min största gissning är dock att jag håller på med sportdrycker, då det fanns något som hette Zym där, men vad vet jag. Jag återkommer nog när jag vet mer!
 
Jag håller nog på att pilla med piller man använder i sportdrycker! <333
 
 
/xoxo Partyboy

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus